След двучасов дебат, въпреки голямата съпротива на опозицията, най-вече на ГЕРБ,

...
След двучасов дебат, въпреки голямата съпротива на опозицията, най-вече на ГЕРБ,
Коментари Харесай

НС избра новия шеф на КЕВР. Той обеща, че регулаторът няма е пъдар, а двигател на промяната |

След двучасов спор, макар огромната опозиция на опозицията, най-вече на ГЕРБ, Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно контролиране, както и един нов член на комисията - Благой Голубарев.

Депутатите първо избраха новия ръководител на КЕВР, като от 141 дали своят вот народни представители 128 бяха " за ", а 13 - " срещу ". После избраха и новия член на КЕВР Голубарев - от 143 дали своят вот национални представители 130 бяха " за ", 13 - " срещу ". И двата пъти ГЕРБ и Движение за права и свободи не гласоподаваха, а от " Възраждане " бяха " срещу ". 

" Искам КЕВР да не е пазач на енегийния пазар, а двигател на смяната ", съобщи новият ръководител Станислав Тодоров в края на дебата.  

Той беше препоръчан за ръководител от " Продължаваме смяна ". Досега беше зам.-министър на енергетиката в кабинета на Александър Николов, като изпълняваше длъжността по-малко от месец.

Освен това, Тодоров е бил водач на старозагорската листа на " Да, България " за парламентарните избори през 2017 година, само че напуща партията по едно и също време с премиера Кирил Петков, който е бил член на Изпълнителния съвет на придвижването. 

Благой Голубарев е специалист в областта на енергетиката от " ИТН ", както и техен кандидат-депутат на изборите през март и юли предходната година.

По време на  Тодоров показа концепцията си за ръководство на КЕВР. Той счита да сложи клиентите в центъра на работата на КЕВР, освен във връзка с поддържането на търпими цени на силата и ВиК услугите, само че и в това да бъдат деен участник в трансформацията на енергийната система. 

ГЕРБ скочиха: Тодоров не е подобаващ за председателския пост

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ) изиска за следващ път да бъдат изчетени и разисквани автобиографиите на двамата претенденти, макар че това към този момент беше обширно направено в енергийната комисия. 

Според Радомир Чолаков (ГЕРБ) Благой Голубарев наподобява " в пъти по-подготвен " от Станислав Тодоров за председателския пост.

" Стана процедура да бъдат освобождавани хора с много високи квалификации и на тяхно място да се назначават незнайни лица с неубедителни биографии ", счита Чолаков. 

Атанас Михнев (ПП) направи духовито включване в дебата: " Колегите желаят да чуят автобиографиите на претендентите, ами пуснете си записа от комисията бе, сътрудници. Казвате ни, че не споделяме нищо - ами ние от вас не можем да вземем думата, бе сътрудници - вие си подавате реплики. "

Думите на Михнев са във връзка процедурните хватки от страна на ГЕРБ - Кирова и Чолаков си подаваха сякаш сериозни реплики, а в действителност просто си даваха опция да приказват от трибуната. 

Енергийният специалист от ГЕРБ Жечо Станков недоумяваше за какво по този начин се е бързало с избора на ръководител на КЕВР, в случай, че разискването е можело да се случи другата седмица - на 14 февруари. 

" Сменихте си шефа на " Булгаргаз ", в този момент ще промените и ръководителя на КЕВР. Оттук нататък сътрудници, цялата отговорност е във ваши ръце - цялостна отговорност пред българското общество ". 

Според някогашния енергиен министър Теменужка Петков Станислав Тодоров не дава отговор на условията за председателския пост на КЕВР. Тя изясни, че законът изисква той да е работил 5 години в лицензирано сдружение - лицензиант по смисъла на закона, а той не е работил в сходно сдружение. 

" Имайте поради, че в случай че изберете подобен ръководител, всяко едно решение не КЕВР след това ще предстои на оборване и решенията на регулатора ще бъдат нелегитимни ", предизвести Теменужка Петкова. 

Васил Стефанов (ПП) съобщи, че автобиографиите на двамата претенденти са били оповестени дни преди разискването им в комисия и народните представители са имали премного време, с цел да се срещнат с тях. 

" Със сегашните изявления мисля, че се търси някакви медийна сензация по въпрос, който към този момент е бил разискван ", сподели Стефанов. 

Все отново в края на дебата новият ръководител на КЕВР Станислав Тодоров излезе на трибуната, с цел да отбрани името си:

" Голяма чест е да приказвам от трибуната на Народно събрание. Ако има някакво несъответствие, нормално съдът го взема решение. Може би съм управлявал контракти на стойност над 300 милиона евро. Винаги съм отговарял непосредствено пред ръководителя на съответното сдружение, мога да заявя, че отговорно съм управлявал тези запас. "

По думите му той е управлявал всички контракти на Ей Ес. 

" Цените в България се дефинират от КЕВР. Популярната теза, че енергийният министър може да въздейства е вярна единствено ненапълно. Но КЕВР е регулаторът и този, който би трябвало да помогне на всички нас, в това число и потребителите, да схванат за какво цените са такива и за какво по този начин се образуват. "

Според Тодоров " неприятното идва, когато имаме такава свръхконцентрация на предлагането ". Той съобщи, че работата на КЕВР е да сътвори такива правила, които да намалят цените:

" Има какво да се промени в работата на регулатора, макар че почитам Иван Иванов като специалист и началник. Искам да трансформира това КЕВР да не е пазач на енегийния пазар, а представител на смяната ". 

В последна сметка - макар съпротивата на опозицията - ръководещото болшинство избра Станислав Тодоров за ръководител и Благой Голубарев за член на КЕВР. Тодоров и Голубарев се заклеха в пленарната зала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР